OFICINA JOVE GARRAF
Edifici TOC C/ de Sant Sebastià, 11
Vilanova i la Geltrú 8800
De dilluns a divendres de 10 a 14 h i de dimarts a dijous de 16 a 19 h
93 893 77 77
Servicios

Drogues

Festa, música, amics, nit, diversió, lligar... i drogues? Parlar de drogues no és nomès parlar de substàncies, és també parlar de prendre decisions: m'agraden, no m'agraden, algunes sí, algunes no, què he de fer demà? no és el moment , ho faig perquè jo vull? ho faig perquè ho volen els altres?


Què és una droga?

És qualsevol substància que, introduïda en l'ésser viu (excloent per tant d'aquesta categoria elements que produeixen addicció com la TV, la consola o les sectes) és capaç de modificar una o més funcions de l'organisme relacionades amb la conducta, judici, comportament, percepció o estat de ànim, independentment de si està acceptada o no per la nostra cultura. No oblidem que el tabac i l'alcohol són drogues, malgrat estar molt integrades en la nostra societat. Aquesta acceptació es troba reflexada en el seu caràcter legal. No totes les drogues són addictives, com LSD (tot que i això no vol dir que no puguin comportar altres mal rotllos).

El que es busca és sempre el que es troba?

Amb el consum d'una determinada substància s'espera obtenir efectes agradables, però la realitat és que existeixen certs consums que poden produir efectes molt diferents als desitjats. És impossible fer declaracions simples com “si vostè pren aquesta droga li passarà això”. Cal tenir clar el que es busca i valorar si realment es troba.

Depèn, de què depèn?

La persona: les expectatives, l'estat de ànim, l'estat fisiològic i la constitució de cadescú.

El context: el lloc, el moment i amb qui es consumeixi.

La substància: drogues diferents comporten riscos diferents i la intensitat dels efectes poden venir donats per la dosi, la puresa o la via de consum.

El tipus de consum: experimental, ocasional, habitual, freqüent.

Alguns consells si has decidit consumir...

Informa't: 
consumir drogues és una activitat que pot produir tant plaers com problemes, és important tenir una informació bàsica sobre les possibles conseqüències positives o negatives esperables així com sobre la forma més eficient de poder assolir unes i evitar unes altres. Trobaràs més info cada dimarts a la tarda de manera confidencial a l'Oficina Jove Garraf.

Decideix per tú mateix: És bo escoltar opinions, consells i suggerències però si qui va a consumir ets tú, la decisió hauria de ser nomès teva, en base a les teves pròpies raons i després de valorar els pros i els contres. Quan és un altre qui decideix per tú, situes en l'altre la responsabilitat del teu consum.

Responsabilitzat de la teva decisió: Si has estat responsable per decidir tindràs que ser-ho també per assumir les conseqüències d'aquesta decisió.

Apren, reflexiona, rectifica: Tot i que l'atzar pot sempre jugar el seu paper, el que ens succeeix acostuma a estar molt relacionat amb el que nosaltres mateixos hem fet o hem deixat de fer. Si alguna cosa surt malament, reflexiona, tracta de veure la teva part de responsabilitat i rectifica per a que no torni a passar.

Accepta les decisions dels altres: Responsabilitzar-se dels propis consums i decisions és més que suficient. Deixa que els altres decideixen si prenen, no prenen o deixen de prendre. Permet també que altres gaudeixin de la seva pròpia llibertat i del seu dret a decidir.

Sigues discret: Tingues en compte que un consum massa evident i ostentós pot posar-te en situacions compromeses des d'un punt de vista legal així com tenir repercussions negatives en altres àrees de la teva vida com els estudis, el treball, la família, etc.

Respecta: Les drogues poden desinhibir-te i fer disminuir el teu autocontrol. És la teva responsabilitat mantenir aquesta desinhibició en uns límits raonables, de manera que no hagin de pagar-la ni patir-la els demés. Recorda sempre que lligar no és perdre el respecte!

Ajuda als altres si ho necessiten: Que cadascú sigui responsable dels seus actes no significa allà cadascú amb la seva pel·lícula. És bo que les persones, sobretot els amics, s'ajudin els uns als altres quan les circumstàncies ho requereixen. Ara bé, sense que això comporti tampoc convertir-se en la mainadera de ningú.

Gaudeix plaers, compatibilitza obligacions: Entretenir-se amb altres coses al marge de les drogues facilita que els consums es mantinguin en uns límits no problemàtics. A més, no tot en la vida és plaer i diversió. Respectar els moments i espais per a la obligació i el compromís permet satisfer-se més plenament quan toca divertir-se.

Aprèn també dels altres: Algunes vegades el que li ha succeït a altres consumidors, sigui bo o dolent, pot ajudar-nos a saber com ens podria anar a nosaltres.

Demana ajuda si la necessites: Quan la cosa es posa lletja el més normal és tractar de trobar una solució amb els propis mitjans però de vegades, no n'hi ha prou. No dubtis llavors en demanar ajuda en el teu entorn immediat i si encara així no és suficient, ves a un servei especialitzat. El més proper que tens és el Centre d'Atenció i Seguiment de Drogodependències (CAS) de la Mancomunitat del Penedès-Garraf.

Informació, consultes i serveis gratuïts:

  • Assessoria sobre Drogues de l'Oficina Jove Garraf, cal concertar cita prèvia. Tel. 678 508 612.
     
  • Traca: Servei d’informació i prevenció de drogues dels Ajuntaments de Canyelles, Cubelles i Olivella, en coordinació amb el Consell Comarcal del Garraf.
     
  • La web Clara.info: un equip de tècnics de joventut i/o drogodependències de vàries localitats de Catalunya, entre elles Vilanova i la Geltrú, han engegat dues pàgines webs molt interessants sobre tot el que fa referència al món de les drogues (alcohol, porros, cocaïna, speed, etc.). Aquestes pàgines compten amb el suport del Departament de Salut i la Direcció de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

 * Part d'aquesta informació ha estat extreta de la Guia de l'Educador Control Meter i del material Consumo y Responsabilidad d'Energy Control.