L’IDEAL - OFICINA JOVE DE LA GARROTXA
Plaça Clarà, 6 – 2n pis
Olot 17800
Dilluns i divendres de 10:00h a 13:00h i de 16:00h a 20:00h, dimarts, dimecres, dijous i dissabte de 16:00h a 20:00h.
972 28 01 44
Servicios

MOBILITAT

 
Estudiar una temporada a l'estranger pot ser una experiència personal, cultural i vital molt enriquidora. Pots fer una estada curta o un curs intensiu en un altre país, però també tot un cicle d'estudis. Universitats, centres d'investigació i recerca, institucions i corporacions públiques i privades et posen a l'abast recursos, programes i iniciatives per a afavorir la mobilitat i l'intercanvi d'estudiants. Molts d'aquests programes inclouen allotjament, un curs intensiu de l'idioma i, de vegades, la possibilitat de fer pràctiques laborals o d'investigació remunerades.
A més per beques a l'estranger et recomanem que et posis en contacte amb el centre d'estudis o el Ministeri d'educació del país de destí.
 
En aquests enllaçós trobareu tota la informació i beques per anar a estudiar a l'estranger:

 

És important abans de marxar conèixer la informació bàsica del país de destí:

 

 

Podeu trobar informació a:

 

I si voleu aprofitar els descomptes allà on esteu:

 

 

Conèixer una nova cultura, aprendre un idioma o passar les vacances treballant en un altre país són només alguns dels motius que pots tenir per marxar fora una temporada. Segurament, aquesta és una de les experiències personals més enriquidores que, a més, t'ajudarà a fer currículum.

Sigui quina sigui la manera que escullis per marxar, pensa que sovint cal fer tràmits i papers i que això vol dir temps. Et recomanem que preparis les coses amb 3 o 4 mesos d’anticipació. Si vas a última hora podria ser que no marxessis. També has de tenir en compte aspectes tan bàsics com si necessites visat o no, l’assegurança mèdica, el tipus de feina que vols fer...

Existeixen tres maneres de sortir a treballar fora: a través d'una agència especialitzada en treball a l’estranger, a través d’algun programa de l’administració (treballs en pràctiques) o pel teu compte. Escollir una manera o altra dependrà dels diners dels quals disposis, del temps, de si t'agrada més anar al teu aire o no...

Enllaços d'interès:

 

Voluntariat

Conèixer altres països, viure una experiència d’intercanvi cultural, canviar d’aires una temporada... però amb la voluntat de realitzar una tasca de voluntariat. Aquesta podria ser una definició d’una estada de voluntariat a l’estranger.  

 
Formació

Amb bona voluntat no n’hi ha prou. La gran majoria d’organitzacions que desenvolupen projectes de voluntariat i/o cooperació, demanen als voluntaris que passin un període de formació abans de marxar. Aquest període de formació pot durar entre 1 i 3 mesos, i serveix (tant a tu com a l’entitat) per veure si ets el candidat/a ideal per a realitzar una estada.  

En funció de l’organització i el projecte concret, es pot requerir a més una titulació específica. Per exemple, Metges Sense Fronteres necessita voluntaris titulats en algun estudi relacionat amb el món de la salut, Arquitectes Sense Fronteres necessita voluntaris titulats en algun estudi relacionat amb el món de l’arquitectura, etc.  


Durada

L’estada del voluntariat pot ser de curta o de llarga durada. Els de curta durada es solen realitzar durant l’estiu i són molt buscats. Per això et recomanem que si tens la intenció de fer una estada comencis a moure't amb antelació (entre 6 i 2 mesos abans).    

 
Alguns projectes i organitzacions per fer estades


A més a més

 

Et recomanem que t’informis si al teu municipi existeix alguna entitat de voluntariat o cooperació, ja que podria ser que aquestes entitats també organitzessin estades de voluntariat a l’estranger. A Olot existeix el Servei de Cooperació i Solidaritat, ubicat al Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, que us pot ajudar. El seu telèfon és el 972 26 66 44

 

Els conceptes importen!
De la mateixa manera que es tendeix a eliminar el verb “ajudar”, és important  escollir bé les connotacions de les paraules que s’utilitzen: països del tercer món, països pobres o en vies de desenvolupament, països del nord i del sud, centreperifèria, etc. Són expressions que s’utilitzen cada cop menys. Sembla més acurat parlar de “països empobrits”, reflectint així que la situació actual de països amb menys recursos té a veure amb l’espoli de les seves matèries primeres (per part dels antic països colonitzadors, o per part de dirigents corruptes), o amb les condicions comercials usureres existents.
“Desenvolupament”, per la seva banda, implica la satisfacció de les necessitats bàsiques de les persones, però també la reducció de les desigualtats. Tampoc hauria de referir-se exclusivament a aspectes econòmics, sinó també de governança, respecte dels drets humans, construcció de la pau, justícia social, etc.

 
 
Si vols saber-ne més. adreçat a l'Ideal - Oficina Jove de la Garrotxa