OFICINA JOVE GARRAF
Edifici TOC C/ de Sant Sebastià, 11
Vilanova i la Geltrú 8800
De dilluns a divendres de 10 a 14 h i de dimarts a dijous de 16 a 19 h
93 893 77 77
Serveis oferts

Trastorns alimentaris

Els trastorns de la conducta alimentària (TCA), com poden ser l'anorèxia nerviosa, la bulímia nerviosa i els trastorns per afartaments, així com els seus quadres atípics, són un greu problema de salut. Són patologies causades per molts factors que afecten majoritàriament nens, nenes i dones joves, encara que també afecten cada vegada més homes joves.


Els TCA es caracteritzen per alteracions importants de la conducta en relació amb l'alimentació amb conseqüències nutricionals, biològiques, psicològiques i socials. Són malalties psicosomàtiques que es consideren trastorns mentals.

Anorèxia

Les persones que pateixen anorèxia nerviosa desitgen estar més primes, senten una por intensa a augmentar de pes o a engreixar-se i estan excessivament preocupades per la seva silueta. Com a conseqüència, presenten conductes anòmales enfront la dieta, el pes i el volum i la silueta corporals. Tot això va associat a una greu alteració de la percepció de la imatge corporal. Aquest trastorn influeix negativament en la seva vida familiar, social, laboral, acadèmica i emocional.

Bulímia

Es caracteritza per episodis de gran voracitat alimenticia (afartaments) acompanyats de conductes purgatives (vòmits, laxants, etc.) i restriccions alimentaries, amb l'objectiu de compensar els excessos alimentaris. El menjar que acostumen a ingerir en aquests moments de voracitat és altament calòric i és consumit en grans quantitats en un període de temps molt limitat. Qui la pateix se sent incapaç de controlar aquests episodis i els viu amb ansietat, seguida d'intensos sentiments de culpa.

Obesitat i trastorns per afartament

La ingesta de grans quantitats de menjar té com a conseqüència immediata el sobrepès, la obesitat i tots els riscos que a nivell de salut se li associen (diabetis, hipertensió, hipercolesterolèmia, etc.).

Criteris per al diagnòstic dels TCA

• Pèrdua de pes sense raó aparent.

• Dietes anòmales, peculiars, hipocalòriques sense control mèdic.

• Exagerada preocupació pel pes i la figura.

• Exercici exagerat per perdre pes tot i tenir un pes normal.

• Amenorrea o detenció del creixement.

• Detecció d'osteoporosi.

• Excessiva adhesió a estereotips de la moda.

Si vols informa-te'n més, pots venir a l'Assessoria de Salut de l'Oficina Jove Garraf. Cal demanar cita prèvia.