Emprenedor del mes d'agost OJAU

David Ribes Lladós, autònom freelance

Ens pots explicar breument en què consisteix el teu negoci?
Em dedico a temes de formació, consultoria i comunicació generalment en cultura, però també en altres àrees, com per exemple, ara mateix un dels projectes en els que estic vinculat són els Campionats del Món de piragüisme que es celebraran al setembre aquí a la Seu.

Quan et va sorgir la decisió d’emprendre?
En el meu cas, aquesta decisió neix més d’una oportunitat que no pas d’una voluntat prèvia. Tenia un contracte laboral amb una empresa a temps parcial, i em va sorgir l’oportunitat de col•laborar amb altres projectes fora d’aquesta empresa, mentre seguia amb aquest contracte laboral, i vaig considerar que la millor manera de fer-ho era com a autònom. Així al principi vaig combinar el contracte amb una empresa amb ser autònom, fins que al cap d’un temps, quan ja més o menys estava assentat com a autònom, vaig passar a ser completament freelance.

Vas fer algun tipus d’avaluació prèvia o et vas llençar directament? Quins passos vas seguir?
Doncs quan va néixer aquesta oportunitat, el primer que vaig fer va ser un petit estudi a uns 18 mesos vista on, sobretot, tenir molt clar quines eren les despeses que em comportava aquest nou model i quins eren els ingressos previstos durant aquest període de temps. A més, de generar diversos escenaris ficticis (bons i dolents) sobre el que podia passar en els propers mesos com a autònom, per a poder preveure en quines situacions em podia trobar i com respondre a elles. Cal destacar, que en el meu cas, no hi havia un gran risc al darrera, ja que tenia el coixí de tenir també un contracte laboral.
No obstant, el fet de ser autònom, em va permetre des d’un primer moment anar explorant noves col•laboracions i projectes i molt abans d’acabar aquest període de 18 mesos que tenia estudiat, van sorgir noves oportunitats que em van portar a prendre la decisió de deixar enrere el contracte laboral i passar a dependre cent per cent dels projectes que generés com a autònom. De nou, abans de prendre aquesta decisió, vaig tornar a fer una avaluació prèvia per saber quant havia de generar a partir dels diferents projectes cada any sabent les despeses fixes que em suposa ser autònom, així com un petit pla de possibles projectes i de nou, la visualització i planificació a partir de diferents escenaris.
A més, abans de fer el pas vaig està parlant amb diferents persones que ja havien fet el pas a ser autònoms per poder conèixer de primera mà amb què em trobava i aprendre de la seva experiència.

Quins creus que són els principals avantatges i desavantatges per treballar per un mateix?
Els principals avantatges en el meu cas, és que em permet treballar des d’on vulgui i en general, poder distribuir les càrregues de feina i els horaris segons els meus interessos. També el fet de poder treballar en diferents projectes, fins i tot situats ens diversos llocs, que sempre et dona una visió més global i et permet veure i aprendre diferents coses. També et dona facilitat per engegar nous projectes amb altres freelance que tenen una visió similar a la teva.
D’altra banda, lògicament, no tens un salari fixe a final de mes, sinó que depens de la teva capacitat per trobar o generar nous projectes que et generin ingressos.
I sempre hi ha una sensació de volatilitat bastant gran dins del món de l’autònom o freelance, però que des del meu punt de vista, en aquest món que evoluciona i varia tant ràpid on vivim actualment, la volatilitat hi és sempre present, treballis per tu mateix o tinguis un contracte amb una empresa, sobretot si parlem de joves.

Què volies ser de gran?
Doncs la veritat és que amb els anys vaig anar canviant molt i de fet mai vaig tenir clar que volia ser de gran, ni quan estava fent la carrera... per sort el màster en Gestió d’Empreses i Institucions Culturals que vaig fer a l’acabar la carrera em va ajudar molt a situar-me.
Ara, de ben petit, crec que volia ser astronauta.

Alguna recomanació per gent que vulgui emprendre?
Que realitzi totes les avaluacions, plans de viabilitat i estudis possibles abans de fer el primer pas. S’han de tenir molt clares totes les opcions i intentar preveure tots els escenaris possibles abans d’emprendre. Recomano molt també assessorar-se, amb persones expertes i eines com per exemple les que s’ofereixen des del Consell Comarcal, i també parlant amb altres persones que hagin fet el pas i de les quals poder aprendre de la seva experiència.
Finalment, també s’ha de tenir clar si realment emprendre un negoci propi és el que es vol i si s’està capacitat per a fer-ho. Durant els anys de crisi, en aquest país, s’ha insistit molt en les virtuts de l’emprenedoria i en què tothom pot crear el seu propi negoci i això no és del tot així. L’emprenedoria té les seves cares amargues i a més, hi ha molta gent que no està preparada per portar el seu propi negoci, no tant per un tema d’estudi o formació com a vegades es creu, sinó per la manera de ser d’aquella persona. De la mateixa manera que hi ha persones que poden estar 8 hores assegudes davant d’un ordenador en un despatx i d’altres que necessiten treballar en ambients oberts i que impliquin moviment, o persones que poden i els encanta treballar de cara al públic i d’altres que prefereixen limitar les interaccions externes, doncs hi ha gent que pot crear el seu propi negoci o treballar per a un mateix i d’altres que no.
De fet, estem parlant molt d’emprenedoria en aquesta entrevista, però em costa molt identificar-me a mi mateix amb la figura de l’emprenedor. En tot cas, si m’hagués de posar alguna etiqueta seria simplement autònom o freelance.

 

Comentaris
Actualmente encara no hi ha comentaris, sigues el primer en fer-ne un!

Escriu el teu comentari:

=

Altres notícies

Altres notícies

TORNEIG COMARCA DE FIFA20

GoOoOoOoOl! Ja és aquí la vuitena edició del campionat comarcal del rei dels videojocs futbolístics.

Formació: Les relacions afectives en el marc de la intervenció social amb joves

Tallers d'acompanyament emocional i interseccionalitat 24 i 31 d'octubre La Seu d'Urgell

OFICINA JOVE DEL MARESME 17 Octubre 2019

Octubre 2019 - Campanya informativa OJM

Què és un esplai? Què és un cau? Quants hi ha al Maresme? Descobreix-ho a la nova campanya temàtica del mes d'octubre!

OFICINA JOVE DEL MARESME 15 Octubre 2019

CURS GRATUÏT A MATARÓ - GARANTIA JUVENIL

El proper 21 d'octubre s'inicia un curs gratuït d'auxiliar d'ajuda a domicili: ajuda psicosocial a persones amb dependència, a Mataró.